Dátum: 2018.03.24.

Program neve: Roma kultúra népszerűsítése- Kiállítás- Ferkovics József munkássága

Helyszín: Nagykanizsa

Ferkovics József roma származású festő és grafikus művész életútja és művészete kiváló példa a roma/cigány gyökerek, hagyományok és a magas kultúra együttélésének, a nehéz sorsból történő sikeres kiemelkedésnek. A cigány származású, gyermekotthonban felnövő tehetség küzdelmes életutat járt be, amíg a Képzőművészeti Főiskolán megszerezte diplomáját. Ferkovics József sorsa ezer szállal kötődik Nagykanizsához és Zala megyéhez, hiszen Letenyén született, és évtizedekig élt Nagykanizsán. Festészetének mind a táj-, mind a figurális ábrázolás erőssége, festményei közt vannak jeles szakrális, szimbolikus, akt- és portré képek. A kiállítás során válogatást tekinthettek meg az érdeklődők tusrajzaiból, grafikáiból, tájképeiből és szakrális témájú festményeiből. A kiállítást Nagy József György, a DRVSZ elnöke, valamint Cseresnyés Péter, az NGM államtitkára nyitotta meg. A festmények és grafikák válogatása a művész alkotói korszakait is igyekeztek bemutatni. A megnyitón zenei közreműködőként fiatal tehetségek roma/ cigány népzenei bemutatóiját is hallhatták a résztvevők. A program során a résztvevők felidézték Ferkovics Józseffel közös élményeiket is, aki a kiállítás helyszíne melletti utcában élt hosszú évekig, így sokak személyes ismerőse, barátja volt. A programot tárlatvezetés, kötetlen beszélgetés és vendéglátás zárta.

Meghívó – 2018.03.24.

Ferkovics József kiállítás Nagykanizsa – 2018.03.24. – fotódokumentáció

 

Dátum: 2018.03.29.

Program neve: Roma kultúra népszerűsítése- Kiállítás- Ferkovics József munkássága

Helyszín: Zalakomár

Ferkovics József roma származású festő és grafikus művész életútja és művészete kiváló példa a roma/cigány gyökerek, hagyományok és a magas kultúra együttélésének, a nehéz sorsból történő sikeres kiemelkedésnek. A cigány származású, gyermekotthonban felnövő tehetség küzdelmes életutat járt be, amíg a Képzőművészeti Főiskolán megszerezte diplomáját. Ferkovics József sorsa ezer szállal kötődik Nagykanizsához és Zala megyéhez, hiszen Letenyén született, és évtizedekig élt Nagykanizsán. Festészetének mind a táj-, mind a figurális ábrázolás erőssége, festményei közt vannak jeles szakrális, szimbolikus, akt- és portré képek. A kiállítás során válogatást tekinthettek meg az érdeklődők tusrajzaiból, grafikáiból, tájképeiből és szakrális témájú festményeiből. A kiállítást Nagy József György, a DRVSZ elnöke, valamint Cseresnyés Péter, az NGM államtitkára nyitotta meg. A kiállításnak helyt adó általános iskola igazgatója, Szakáll Tibor köszöntőjében kiemelte, hogy milyen nagy jelentőségű a főként roma származású diákokat oktató iskola számára, hogy ilyen példaképeket is bemutathat diákjainak és látogatóinak egyaránt. Felhívta a figyelmet a békés együttélés, az együttműködés  és kölcsönös segítségyújtás fontosságára is. A megnyitón zenei közreműködőként zalakomári és nagykanizsai fiatal tehetségek roma/ cigány népzenei bemutatóját is hallhatták a résztvevők. A programot tárlatvezetés, kötetlen beszélgetés és vendéglátás zárta.

Meghívó – 2018.03.29.

Ferkovics József kiállítás Zalakomár – 2018.03.29. – fotódokumentáció

 

Dátum: 2018.05.18.

Program neve: Roma kultúra népszerűsítése- Kiállítás- Ferkovics József munkássága

Helyszín: Sormás

Ferkovics József roma származású festő és grafikus művész életútja és művészete kiváló példa a roma/cigány gyökerek, hagyományok és a magas kultúra együttélésének, a nehéz sorsból történő sikeres kiemelkedésnek. A cigány származású, gyermekotthonban felnövő tehetség küzdelmes életutat járt be, amíg a Képzőművészeti Főiskolán megszerezte diplomáját. Ferkovics József sorsa ezer szállal kötődik Nagykanizsához és Zala megyéhez, hiszen Letenyén született, és évtizedekig élt Nagykanizsán. Festészetének mind a táj-, mind a figurális ábrázolás erőssége, festményei közt vannak jeles szakrális, szimbolikus, akt- és portré képek. A kiállítás során válogatást tekinthettek meg az érdeklődők tusrajzaiból, grafikáiból, tájképeiből és szakrális témájú festményeiből. A sormási IKSZT-ben megvalósított kiállítás megnyitóján 20 fő vett részt. A programot Nagy József György, a DRVSZ elnöke, és Fehér Ildikó, a program szakmai vezetője nyitotta meg. A művész életútjának és művészetének bemutatása kapcsán külön hangsúlyt kapott a grafikusi és a festői alkotói korszakának elemzése, a jellemző alkotói témák kiemelése. A megnyitó programját a nagykanizsai Lakatos Krisztofer és Kerpács Viktória autentikus cigány népzenei előadása színesítette. A résztvevők a grafikák festmények megtekintését követően büfé ellátásban részesültek, közben kötetlen beszélgetés zajlott a megtekintett alkotásokról. Külön öröm volt, hogy a kiállítást Sormás község polgármestere is megtekintette, és elismerően nyilatkozott az alkotásokról.

Meghívó – 2018.05.18.

Ferkovics József kiállítás Sormás – 2018.05.18. – fotódokumentáció

 

Dátum: 2018.05.25.

Program neve: Hagyományátadáshoz kapcsolódó események- Táncház- Zalai táncok

Helyszín: Zalakomár

Ezen a programelemen belül táncházak szervezését és lebonyolítását tervezzük. A résztvevők aktív részvételére is építve kerülnek bemutatásra a roma hagyományok. A táncház során lehetőségük nyílt a résztvevőknek a látottak, tanultak gyakorlatba átültetésére, ezzel egy komplex élményben lehetett részük, mely segítségével sokkal átfogóbban ismerhetik meg a roma hagyományokat, és hatékonyabban épülnek be a roma hagyományokkal kapcsolatos ismeretek. A foglalkozáson a cigány néptánc alapjainak bemutatásán túl, a hagyományok folyamatos átadását is megvalósítjuk. A Táncház résztvevői információkat kaptak az adott tájegység néprajzáról, szellemi és tárgyi kultúrájáról is. Ezek összességében biztosítják, hogy komplex módon tudják megközelíteni a fiatalok az adott terület népi kultúráját, roma hagyományait, szokásiat. A Zalakomári Általános Iskolában Horváth Zoltán, a Kanizsa Csillagai Együttes vezetőjének irányításával megvalósított táncházon nagy lelkesedéssel vettek részt a diákok. A programot Fehér Ildikó, a program szakmai vezetője nyitotta meg, majd rögtön Horváth Zoltán vette át a szót és az irányítást. A gyerekek számára nagy öröm volt találkozni vele, hiszen családjaik körében gyakran hallgatták autentikus zenéjét. A zalai tánclépések ismerősek voltak a gyerekeknek, szívesen is mutatták be eddigi tudásukat. A táncház foglalkozást követően a résztvevők büfé ellátásban részesültek.

Meghívó – 2018.05.25.

Táncház Zalakomár – 2018.05.25. – fotódokumentáció

 

Dátum: 2018.06.01.

Program neve: Roma kultúra népszerűsítése- Kiállítás- Ferkovics József munkássága

Helyszín: Kerecseny

Ferkovics József roma származású festő és grafikus művész életútja és művészete kiváló példa a roma/cigány gyökerek, hagyományok és a magas kultúra együttélésének, a nehéz sorsból történő sikeres kiemelkedésnek. A cigány származású, gyermekotthonban felnövő tehetség küzdelmes életutat járt be, amíg a Képzőművészeti Főiskolán megszerezte diplomáját. Ferkovics József sorsa ezer szállal kötődik Nagykanizsához és Zala megyéhez, hiszen Letenyén született, és évtizedekig élt Nagykanizsán. Festészetének mind a táj-, mind a figurális ábrázolás erőssége, festményei közt vannak jeles szakrális, szimbolikus, akt- és portré képek. A kiállítás során válogatást tekinthettek meg az érdeklődők tusrajzaiból, grafikáiból, tájképeiből és szakrális témájú festményeiből. Kerecsenyben, a Deák Ferenc utca 52. szám alatti Önkormányzat épületében megvalósított kiállítás megnyitóján 19 fő vett részt. A programot Nagy József György, a DRVSZ elnöke és Fehér Ildikó a program szakmai vezetője nyitotta meg. Bemutatásra került Ferkovics József élete, pályájának legfontosabb állomásai. Nagy József György a művésszel való személyes barátságát emelte ki megosztva olyan információkat is munkásságából, mely jelen életszakaszához köthető. A megnyitó programját a nagykanizsai Lakatos Krisztofer és Kerpács Viktória autentikus cigány népzenei előadása színesítette. A résztvevők a grafikák, festmények megtekintését követően büfé ellátásban részesültek, közben kötetlen beszélgetés zajlott a megtekintett alkotásokról.

Meghívó – 2018.06.01.

Ferkovics József kiállítás Kerecseny – 2018.06.01. – fotódokumentáció

 

Dátum: 2018.06.08.

Program neve: Roma kultúra népszerűsítése- Kiállítás- Ferkovics József munkássága

Helyszín: Garabonc

Ferkovics József roma származású festő és grafikus művész életútja és művészete kiváló példa a roma/cigány gyökerek, hagyományok és a magas kultúra együttélésének, a nehéz sorsból történő sikeres kiemelkedésnek. A cigány származású, gyermekotthonban felnövő tehetség küzdelmes életutat járt be, amíg a Képzőművészeti Főiskolán megszerezte diplomáját. Ferkovics József sorsa ezer szállal kötődik Nagykanizsához és Zala megyéhez, hiszen Letenyén született, és évtizedekig élt Nagykanizsán. Festészetének mind a táj-, mind a figurális ábrázolás erőssége, festményei közt vannak jeles szakrális, szimbolikus, akt- és portré képek. A kiállítás során válogatást tekinthettek meg az érdeklődők tusrajzaiból, grafikáiból, tájképeiből és szakrális témájú festményeiből. Az egykori Garabonci Általános Iskola aulájában megvalósított kiállítást Fehér Ildikó, a program szakmai vezetője nyitotta meg. Előadásában nagy hangsúlyt kapott Ferkovics József szakmai kiválósága mellett a festő- és grafikus művész kivételes személyisége is, mely soha nem távolította el a művészt a gyökereitől. A megnyitó programját a nagykanizsai Lakatos Krisztofer és Kerpács Viktória autentikus cigány népzenei előadása színesítette. A résztvevők a grafikák, festmények megtekintését követően büfé ellátásban részesültek, közben kötetlen beszélgetés zajlott a megtekintett alkotásokról, valamint a művésszel kapcsolatos személyes élményekről.

Meghívó – 2018.06.08.

Ferkovics József kiállítás Garanonc – 2018.06.08. – fotódokumentáció

 

Dátum: 2018.06.09.

Program neve: Roma kultúra népszerűsítése- Kiállítás- Ferkovics József munkássága

Helyszín: Nagyrada

Ferkovics József roma származású festő és grafikus művész életútja és művészete kiváló példa a roma/cigány gyökerek, hagyományok és a magas kultúra együttélésének, a nehéz sorsból történő sikeres kiemelkedésnek. A cigány származású, gyermekotthonban felnövő tehetség küzdelmes életutat járt be, amíg a Képzőművészeti Főiskolán megszerezte diplomáját. Ferkovics József sorsa ezer szállal kötődik Nagykanizsához és Zala megyéhez, hiszen Letenyén született, és évtizedekig élt Nagykanizsán. Festészetének mind a táj-, mind a figurális ábrázolás erőssége, festményei közt vannak jeles szakrális, szimbolikus, akt- és portré képek. A kiállítás során válogatást tekinthettek meg az érdeklődők tusrajzaiból, grafikáiból, tájképeiből és szakrális témájú festményeiből. Az egykori Általános Iskola fedett teraszán megvalósított kiállítás megnyitóján 21 fő vett részt. A programot Nagy József György, a program projekt menedzsere nyitotta meg. Megnyitó beszédében felelevenítette a művésszel kapcsolatos személyes élményeit, a portré alkotások valós modelljeinek sorsát is. A megnyitó programját a nagykanizsai Lakatos Krisztofer és Kerpács Viktória autentikus cigány népzenei előadása tette színesebbé. A résztvevők a grafikák, festmények megtekintését követően büfé ellátásban részesültek, közben kötetlen beszélgetés zajlott a megtekintett alkotásokról. A kötetlen beszélgetés során többen is saját személyes élményeiket osztották meg Ferkovics Józseffel kapcsolatban, hiszen a művész hosszú ideig élt Zala megyében, és szívesen kereste tájképeinek témáit szülő megyéjében.

Meghívó – 2018.06.09.

Ferkovics József kiállítás Nagyrada – 2018.06.09. – fotódokumentáció

 

Dátum: 2018.06.13.

Program neve: Hagyományátadáshoz kapcsolódó események- Táncház- Zalai táncok

Helyszín: Csapi

Ezen a programelemen belül táncházak szervezését és lebonyolítását tervezzük. A résztvevők aktív részvételére is építve kerülnek bemutatásra a roma hagyományok. A táncház során lehetőségük nyílt a résztvevőknek a látottak, tanultak gyakorlatba átültetésére, ezzel egy komplex élményben lehetett részük, mely segítségével sokkal átfogóbban ismerhetik meg a roma hagyományokat, és hatékonyabban épülnek be a roma hagyományokkal kapcsolatos ismeretek. A foglalkozáson a cigány néptánc alapjainak bemutatásán túl, a hagyományok folyamatos átadását is megvalósítjuk. A Táncház résztvevői információkat kaptak az adott tájegység néprajzáról, szellemi és tárgyi kultúrájáról is. Ezek összességében biztosítják, hogy komplex módon tudják megközelíteni a fiatalok az adott terület népi kultúráját, roma hagyományait, szokásiat. A Csapi Térségi Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégiumban megvalósított táncház foglalkozást Nagy József György, a program projektmenedzsere nyitotta meg. Horváth Zoltán, a Kanizsa Csillagai Együttes vezetőjének irányításával megvalósuló programot nagy érdeklődés kísérte. A Zala megye számos településéről idejáró gyerekek körében nagy népszerűsnek örvendett a táncház vezetője, mindenki nagy aktivitással vett részt a programon. A táncház foglalkozást követően a résztvevők büfé ellátásban részesültek, valamint beszélgetést kezdeményeztek Horváth Zoltánnal.

Meghívó – 2018.06.13.

Táncház Csapi – 2018.06.13. – fotódokumentáció (1)

 

Dátum: 2018.06.17.-2018.06.19.

Program neve: Tábor a Pécsi Gandhi Gimnáziumban

Helyszín: Pécs

2018. június 17-19. között látogattunk el Pécsre a Gandhi Gimnáziumba 25 fővel. Az iskolában – nemzetiségi jellegéből adódóan – nagy jelentőségű tantárgyak a cigány nyelvek (beás és romani), valamint a cigány/roma kultúra. Fontosnak tartják, hogy a gyerekek lássák a nemzetiségi nyelvek szépségeit, és legyen az identitásuk szerves része a közvetített cigány/roma kultúra elemeivel együtt. A diákok a cigány népismeret tantárgy tanulása során megismerkednek a cigány hagyományokkal, kultúrával, tanulnak a cigányok/romák történetéről, az Indiai Őshazáról, a vándorlásukról, néprajzukról, nyelvészetükről, nép-és műköltészetükről, művészetükről stb. Az intézmény látogatása alatt betekinthettünk a gimnázium életébe, megismerkedhettünk az iskola múltjával, ami 20 évre tekint vissza, jövő képével, továbbtanulás lehetőségével. Megtudhattuk, hogy az iskolába járó tanulók többsége jelentős szociális hátránnyal érkezik, ezért fontos, hogy a szülőknek segítséget nyújtsanak a gyermekeik iskoláztatásában. A kirándulás során a hagyományátadáshoz, a roma kultúra megismertetéséhez és népszerűsítéséhez, valamint az integrációt támogató pályaorientáció fejlesztéséhez kapcsolódó programok kerültek megvalósításra. A Gandhi Gimnázium épületében a szállás biztosított volt, és a TIOP-1.2.6 projekt által létrehozott infrastruktúra segítségével a roma kultúra megismertetése is megtörtént. A 2 éjszakás 3 napos kirándulás során a tanulók a pécsi Színes Gyöngyök Egyesület tevékenységeivel is megismerkedhettek Várnai Anna elnök asszony közreműködésével. Természetesen a tanulók megtekintették Pécs nevezetességeit is.

Kirándulás Pécs – 2018.06.17-2018.06.19.

 

Dátum: 2018.06.22.

Program neve: Roma kultúra népszerűsítése- Kiállítás- Ferkovics József munkássága

Helyszín: Oltárc

Ferkovics József roma származású festő és grafikus művész életútja és művészete kiváló példa a roma/cigány gyökerek, hagyományok és a magas kultúra együttélésének, a nehéz sorsból történő sikeres kiemelkedésnek. A cigány származású, gyermekotthonban felnövő tehetség küzdelmes életutat járt be, amíg a Képzőművészeti Főiskolán megszerezte diplomáját. Ferkovics József sorsa ezer szállal kötődik Nagykanizsához és Zala megyéhez, hiszen Letenyén született, és évtizedekig élt Nagykanizsán. Festészetének mind a táj-, mind a figurális ábrázolás erőssége, festményei közt vannak jeles szakrális, szimbolikus, akt- és portré képek. A kiállítás során válogatást tekinthettek meg az érdeklődők tusrajzaiból, grafikáiból, tájképeiből és szakrális témájú festményeiből. Oltárcon az Alkotmány utca 52. szám alatt található művelődési ház termében megvalósított kiállítás megnyitóján 20 fő vett részt. A programot Fehér Ildikó, a program szakmai vezetője nyitotta meg. Megnyitójában kiemelte Ferkovics József példaértékű pályáját, ahogy a kiemelkedő tehetségű festő nehéz élethelyzetei ellenére is képes volt kiemelkedni, és elsők között diplomás grafikussá válni. Az alkotások nagy sikert arattak, többen is megemlítették hogy a grafikákon valódi roma arcok és sorsok tükröződnek. Volt aki azt emelte ki, hogy személyesen is ismeri és tiszteli Ferkovics Józsefet, aki soha nem felejtette el honnan származik. A résztvevők a grafikák, festmények megtekintését követően büfé ellátásban részesültek.

Meghívó – 2018.06.22.

Ferkovics József kiállítás Oltárc – 2018.06.22. – fotódokumentáció

 

Dátum: 2018.06.23.

Program neve: Roma kultúra népszerűsítése- Kiállítás- Ferkovics József munkássága

Helyszín: Nagybakónak

Ferkovics József roma származású festő és grafikus művész életútja és művészete kiváló példa a roma/cigány gyökerek, hagyományok és a magas kultúra együttélésének, a nehéz sorsból történő sikeres kiemelkedésnek. A cigány származású, gyermekotthonban felnövő tehetség küzdelmes életutat járt be, amíg a Képzőművészeti Főiskolán megszerezte diplomáját. Ferkovics József sorsa ezer szállal kötődik Nagykanizsához és Zala megyéhez, hiszen Letenyén született, és évtizedekig élt Nagykanizsán. Festészetének mind a táj-, mind a figurális ábrázolás erőssége, festményei közt vannak jeles szakrális, szimbolikus, akt- és portré képek. A kiállítás során válogatást tekinthettek meg az érdeklődők tusrajzaiból, grafikáiból, tájképeiből és szakrális témájú festményeiből. Nagybakónak Fő u. 83. szám alatt található művelődési ház termében megvalósított kiállítás megnyitóján 17 fő vett részt. A programot Fehér Ildikó, a program szakmai vezetője nyitotta meg. A nyitóbeszédében kiemelte a művész nehéz, hányatott életútját, kiemelkedő tehetségének kiteljesedését. A kiállított alkotások vonatkozásában az egyes alkotói korszakok bemutatása is megtörtént. A programon autentikus cigány dalok is elhangzottak a nagykanizsai Lakatos Krisztofer és Kerpács Viktória előadásában. A résztvevők a grafikák, festmények megtekintését követően büfé ellátásban részesültek, közben kötetlen beszélgetés zajlott a megtekintett alkotásokról.

Meghívó – 2018.06.23.

Ferkovics József kiállítás Nagybakónak – 2018.06.23. – fotódokumentáció

 

Dátum: 2018.09.18.

Program neve: Hagyományátadáshoz kapcsolódó események- Táncház- Zalai táncok

Helyszín: Csapi

Ezen a programelemen belül táncházak szervezését és lebonyolítását tervezzük. A résztvevők aktív részvételére is építve kerülnek bemutatásra a roma hagyományok. A táncház során lehetőségük nyílt a résztvevőknek a látottak, tanultak gyakorlatba átültetésére, ezzel egy komplex élményben lehetett részük, mely segítségével sokkal átfogóbban ismerhetik meg a roma hagyományokat, és hatékonyabban épülnek be a roma hagyományokkal kapcsolatos ismeretek. A foglalkozáson a cigány néptánc alapjainak bemutatásán túl, a hagyományok folyamatos átadását is megvalósítjuk. A Táncház résztvevői információkat kaptak az adott tájegység néprajzáról, szellemi és tárgyi kultúrájáról is. Ezek összességében biztosítják, hogy komplex módon tudják megközelíteni a fiatalok az adott terület népi kultúráját, roma hagyományait, szokásiat. A Csapi Térségi Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégiumban már második alkalommal megrendezendő táncház foglalkozáson már jó ismerősként fogadták a gyerekek Horváth Zoltánt, aki a zalai cigány táncok újabb lépéseit és figuráit mutatta be, illetve tanította meg a gyerekeknek. Nagy érdeklődés kísérte a programot, a diákok nagyon aktívan és lelkesen követték a táncház vezetőjének lépéseit, aki a tánclépéseken kívül a hagyományok szerepéről is beszélt, majd közös táncon vettek részt a gyerekek. A táncház foglalkozásá követően a résztvevők büfé ellátásban részesültek.

Meghívó – 2018.09.18.

Táncház Csapi – 2018.09.18. – fotódokumentáció

 

Dátum: 2018.09.19.

Program neve: Roma kultúra népszerűsítése- Kiállítás- Ferkovics József munkássága

Helyszín: Csapi

Ezen a programelemen belül táncházak szervezését és lebonyolítását tervezzük. A résztvevők aktív részvételére is építve kerülnek bemutatásra a roma hagyományok. A táncház során lehetőségük nyílt a résztvevőknek a látottak, tanultak gyakorlatba átültetésére, ezzel egy komplex élményben lehetett részük, mely segítségével sokkal átfogóbban ismerhetik meg a roma hagyományokat, és hatékonyabban épülnek be a roma hagyományokkal kapcsolatos ismeretek. A foglalkozáson a cigány néptánc alapjainak bemutatásán túl, a hagyományok folyamatos átadását is megvalósítjuk. A Táncház résztvevői információkat kaptak az adott tájegység néprajzáról, szellemi és tárgyi kultúrájáról is. Ezek összességében biztosítják, hogy komplex módon tudják megközelíteni a fiatalok az adott terület népi kultúráját, roma hagyományait, szokásiat. A Csapi községben megvalósított kiállítás megnyitója a helyi általános iskolában került megvalósításra. A tanulók számára nem volt ismeretlen Ferkovics József pályája, sőt volt, aki már személyesen is találkozott vele, azonban még nem láttak tőle eredeti alkotásokat. A megnyitó során a gyerekek nevelőikkel együtt tekintették meg az alkotásokat, könnyen és gyorsan alakult ki értékes beszélgetés a képekről grafikákról. A megnyitó programját a nagykanizsai Lakatos Krisztofer és Kerpács Viktória autentikus cigány népzenei előadása színesítette, amibe bekapcsolódtak a gyerekek is. A résztvevők a grafikák, festmények megtekintését követően büfé ellátásban részesültek.

Meghívó – 2018.09.19. (1)

Ferkovics József kiállítás Csapi – 2018.09.19. – fotódokumentáció

 

Dátum: 2018.09.26.

Program neve: Hagyományátadáshoz kapcsolódó események- Táncház- Zalai táncok

Helyszín: Zalakomár

Ezen a programelemen belül táncházak szervezését és lebonyolítását tervezzük. A résztvevők aktív részvételére is építve kerülnek bemutatásra a roma hagyományok. A táncház során lehetőségük nyílt a résztvevőknek a látottak, tanultak gyakorlatba átültetésére, ezzel egy komplex élményben lehetett részük, mely segítségével sokkal átfogóbban ismerhetik meg a roma hagyományokat, és hatékonyabban épülnek be a roma hagyományokkal kapcsolatos ismeretek. A foglalkozáson a cigány néptánc alapjainak bemutatásán túl, a hagyományok folyamatos átadását is megvalósítjuk. A Táncház résztvevői információkat kaptak az adott tájegység néprajzáról, szellemi és tárgyi kultúrájáról is. Ezek összességében biztosítják, hogy komplex módon tudják megközelíteni a fiatalok az adott terület népi kultúráját, roma hagyományait, szokásiat. A Zalakomári Általános Iskolában megtartott 2. foglalkozáson Horváth Zoltán ismét a zalai táncokból mutatott be új lépéseket a résztvevőknek. A gyerekek nagyon türelmetlenül várták már az új foglalkozást, hiszen valamennyiük családjában ma is élő szokásként van jelen a tánc így ők is szívesen táncolnak. A nagy lelkesedés meghozta az eredményt is, mert a résztvevő gyerekek új lépéseket tanultak meg, és a közös tánc során ezeket gyakorolhatták is. A táncház foglalkozást követően a gyerekek büfé ellátásban részesültek, és közösen énekeltek is kedvencükkel, Horváth Zoltánnal.

Meghívó – 2018.09.26. (1)

Táncház Zalakomár – 2018.09.26. – fotódokumentáció