A Demokratikus Roma Vezetők Egyesülte 2021.06.05. napon megvalósította kulturális rendezvényét, melynek célja a hagyományokra alapozott roma gasztrokulturális rendezvény megvalósítása volt, mely biztosítja a roma gasztronómiai és kulturális hagyományok, szokások megerősítését, átadását, a roma közösségek saját kulturális identitásának kihangsúlyozását, a roma gasztronómia és kultúra széles társadalmi rétegek számára történő bemutatását. Megvalósított programelemek: hagyományos roma étel kóstolása, zenei előadások, „Hagyomány és életmód”-fotókiállítás háromnyelvű felíratokkal (beás, romani, magyar). A tervezett program lehetővé tette a különböző művészeti ágak összekapcsolását, az átadásra méltónak tartott kulturális elemek megjelenítését, a nyílt és rejtett kultúraátadási formákat is, így biztosította a helyi összetartozás érzésének erősödését, a kulturált keretekkel rendelkező, kötetlen dialógusok és beszélgetések kialakulását, a romani és beás nyelv természetes közegben történő használatát. A gasztronómia és a különböző műfajok közötti interakciók által a résztvevők olyan kulturális, közösségi élményekkel is gyarapodhattak, amelyekkel egyébként nem találkoztak a mindennapokban. Olyan stratégiát mutattunk be, mely lehetővé tette a hagyományok megőrzésén alapuló roma identitás és a fiatal korosztály modernizációs törekvése közötti összhang kialakítását. Mindezt a múlt hasznos és értékes hagyományainak jelenkori adaptációinak bemutatásával kívántuk elérni. Ezek a példák megjelentek a program gasztronómiai, zenei és fotóművészeti elemében is, hiszen példát mutattak a tradíciók, hagyományok megőrzésére, újjáéledésére, „újrahasznosítására”.
Támogató: Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság